Siirry pääsisältöön
Osta verkossa kohteessa: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | PT | FI | GR | RO | NO | HU | BG | HR | LU

Tietoja laatoista

TIETÄÄ LAATTASTA

Lattia- ja seinälaatat – kestävät jokapäiväiseen käyttöön


LAATTA – MUINAISESTA NYKYISYYN

Ensimmäiset saviesineet luotiin noin 30 000 vuotta sitten; Mutta kesti vielä 20 000 vuotta ennen kuin ihmiset pystyivät valmistamaan arkipäiväisiä esineitä keramiikasta (kreikaksi: keramos). Vanhimmat löydöt ovat noin 9000 eKr. Ne löydettiin Ylä-Niilin laaksosta Egyptistä. Ensimmäiset lasitetut laatat käytettiin seinäkoristeena muinaisissa egyptiläisissä pyramideissa (noin 2600 eKr.), ja ne levisivät sitten nopeasti Persiassa, assyrialaisten ja babylonialaisten keskuudessa. Laatta tuli suosittu Euroopassa 1300-luvulta lähtien. Erityisen kuuluisiksi tulivat muun muassa Delftin fajansitehtaat. "Delft-laatat" ovat edelleen arvostettuja kaikkialla maailmassa. Vasta noin 1000 vuotta sitten keraamisia laattoja käytettiin seinä- ja lattiapäällysteinä Saksassa. Aluksi yksinomaan linnoissa, palatseissa ja kirkoissa. Vain prinsseillä ja kuninkailla oli varaa tähän ylellisyyteen. Nykyään seinä- ja lattialaatoista on tullut olennainen osa jokapäiväistä elämäämme. Teollisten tuotantomenetelmien ansiosta ylellisyydestä on tullut hyödyke.

TUOTANTO JA TYYPIT

Käytettyjen raaka-aineiden koostumus ei ole juurikaan muuttunut muinaisista ajoista lähtien. Seinä- tai lattialaattojen savi on edelleen tämän arkkitehtonisen keramiikan perusta. Saveen lisätään muita mineraaliraaka-aineita, kuten kvartsia, kaoliinia ja maasälpää. Joissakin tapauksissa myös dolomiittia, šamottia tai kalsiittia. Laattatyypit eroavat toisistaan suuresti laadultaan, raaka-aineiden tyyppi, koostumus ja käsittely ovat ratkaisevia seinälaatan tai lattialaatan kannalta. Tällä tavalla saatu raaka-aine puristetaan - hienot keraamiset materiaalit ns. kuivapuristusprosessilla, karkean keramiikan materiaalit ekstruusioprosessilla - ja sitten kuivumisen jälkeen poltetaan 900-1200 celsiusasteen lämpötiloissa. Erottelemme muun muassa yksi- ja kaksipolttolaatat. Kun kertapolttolaatat vaativat vain yhden polttoprosessin sirpaleen luomiseksi lasiteella, kaksoispolttolevyille on ominaista se, että ensin sirpale ja sitten lasite poltetaan kahdessa eri vaiheessa. Erottelemme tällä tavalla valmistetut laatat kolmeen päätyyppiin: kivitavaralaatat, kivitavaralaatat ja posliinikivilaatat.

Keramiikkalaatat

ovat lasitettuja keraamisia laattoja. Niitä käytetään yksinomaan seinälaattoina. Läpinäkyvä tai läpinäkymätön keraaminen lasite sulatetaan yleensä toisessa polttoprosessissa. Näillä seinälaatoilla on korkea vedenimukyky, noin 20 %, joten ne soveltuvat vain sisäkäyttöön.

Kivitavaralaatat

ovat lasitettuja tai lasittamattomia laattoja, jotka valmistetaan polttoprosessilla. Kiviavaralaatoilla on alhainen vedenimukyky ja ne ovat materiaaliltaan vahvempia kuin kivilaatat. Vedenimukyky on alle 3 % ja kivitavaralaatat luokitellaan pakkasenkestäviksi, mutta niiden asettamista ulkona ei suositella. Näin ollen kivitavaralaatta soveltuu seinälaatoiksi.

HUOMIO: Seinälaattoja ei saa koskaan käyttää lattialaattoina. Esimerkiksi lasite voi vaurioitua helposti putoavien esineiden takia ja lasite voi halkeilla.


Posliinilaatat

Posliinikivilaatat ovat hienoksi valmistettuja laattoja, joiden veden imeytyminen on erittäin alhainen, 0,5 %, ja siksi niitä pidetään pakkasenkestävinä. (DIN EN 176 - Ryhmä B1). Materiaalikoostumuksensa ja korkean polttolämpötilansa ansiosta ne ovat erittäin kovia ja kestäviä. Voit käyttää tätä laatta seinälaatana tai lattialaatana. Posliinikivilaattoja on saatavana seuraavina versioina:

Lasitetut posliinikivet:

Seinä- tai lattialaatat myydään useimmiten lasitettuina. Lasitus määrää pintaominaisuudet ja siten myös hankauksen, viime kädessä myös seinälaatan tai lattialaatan laadun.

Lasittamaton posliinikivitavara:

Tämäntyyppiset seinä- ja lattialaatat, ns. fine grain (salt & pepper look), ovat yleisimpiä ja niitä on saatavilla kohtuuhintaan. Myös korkealaatuiset laatat, kuten marmori tai graniittijäljitelmä, kuuluvat tähän luokkaan. Ne ovat teknisesti luonnonkiveä parempia, hylkivät likaa, ovat helposti puhdistettavia, kestäviä ja niillä on vähän pintakulumista.

Kiillotettu posliinikivitavara:

Tässä prosessissa suoritetaan lisätyövaiheita ja seinälaatta tai lattialaatta kiillotetaan kiiltäväksi useassa vaiheessa. Useimmiten kiillotetaan lasittamattomia posliinikivilaattoja, mutta yhä enemmän käytetään myös lasitettuja posliinikivilaattoja, jotka muodostavat kiillotetun lasitteen. Seinä- tai lattialaatat ovat kiiltäviä, mutta vähemmän kestäviä naarmuja vastaan. Kiillotettuja lasitteita ei suositella raskaasti käytetyillä alueilla. Kiillotus saa laatan suljetut huokoset avautumaan uudelleen polttoprosessin aikana, jolloin vieraita aineita, likaa, rasvoja tai öljyjä pääsee tunkeutumaan. Edellytyksenä on, että tämä seinälaatta tai lattialaatta on kyllästetty.

YLEISET NORMIT JA STANDARDIT

Seinä tiilet

Kulutusluokat

Seinä- tai lattialaatat on jaettu 5 seuraavaan kulumisluokkaan:

Luokka 1: Lattialaatta soveltuu kevyen liikenteen tiloihin, kuten avojaloin ja tohvelialueille kylpyhuoneissa ja makuuhuoneissa, saniteettitiloissa tai seinälaattaksi.

Luokka 2: Lattialaatat keskisuuriin kuluneisiin huoneisiin, kuten yleiseen yksityiseen oleskelutilaan (paitsi keittiöön), olohuoneisiin ja ruokailutiloihin, portaisiin ja terasseihin.

Luokka 3: Keskiraskaan liikenteen tiloihin tarkoitettu lattialaatta, jota voidaan käyttää koko oleskelutilassa, esimerkiksi käytävillä, käytävillä sekä terasseilla ja parvekkeilla.

Luokka 4: Lattialaatat tiloihin, joissa on paljon kulumista, esim. talon sisäänkäynnit, keittiöt, työ- ja kodinhoitotilat.

Luokka 5: Lattialaatta korkeimpiin vaatimuksiin kaikissa huoneissa ja alueilla, jotka ovat alttiina äärimmäiselle kuormitukselle, kuten kaupat, hotellit, ravintolat, autotallit, teollisuuslaboratoriot ja vastaavat tilat.

Varmuuden vuoksi

Toisin kuin kaupallisilla alueilla, joilla seinä- tai lattialaattojen asettamiseen on määrätty standardeja, yksityisellä sektorilla ei niitä ole. Mutta se, mikä on määrätty ja tunnustettu oikeaksi kaupallisille alueille, ei voi olla väärin myöskään yksityiselle sektorille. Siksi haluamme tutustua joihinkin kaupallisiin sääntöihin alla. Pinnalle asennettavien lattialaattojen kaltevuuskulman (kaltevuuden) mukaan sovelletaan erilaisia arviointiryhmiä: 3 - 10° (R9), 10 - 19° (R10), 19 - 27° (R11), 27 - 35° (R12) ja yli 35° (R13). Arviointiryhmät perustuvat matalaan, normaaliin, kohonneeseen, suureen tai jopa erittäin suureen "staattiseen kitkaarvoon". Asetettavien lattialaattojen tulee täyttää määrätyt vaatimukset - ole varma. Jos lattialle pääsee rasvaisia, "tahnamaisia" tai kuitupitoisia aineita (esim. teurastamoissa ja huoltoasemilla), lattialaatoissa on oltava "siirtotila", joka on luokiteltu neljän V-luokan mukaan. Liukastumisriskin määrittämiseksi liittovaltion julkisten tapaturmavakuutuslaitosten liitto (BAGUV) on jakanut märät paljasjalkaalueet kolmeen arviointiryhmään. Kaltevuuskulma on tässäkin liukastumiseneston mitta, ja se johtaa lattiapäällysteen määrittämiseen arviointiryhmiin A (minimikallistuskulma 12°), B (minimikallistuskulma 18°) tai C (minimikallistuskulma 24). °). Muuten, huolimatta kaltevuuskulmaan perustuvasta määritelmästä, arviointiryhmät koskevat vain tasaisia lattioita. Jos halutaan laatoittaa kalteva lattia märällä alueella, on lattiapäällysteen liukastumisenkestävyydelle asetettava entistä korkeampia vaatimuksia. Arviointiryhmän A lattialaatoilla tulee varustaa "paljajaloin suurelta osin kuivat käytävät", "pukuhuoneet", "suuresti kuivat sauna- ja rentoutumistilat" jne. Arviointiryhmää B käytetään suurelta osin märkiin paljain jaloin kävelyihin, erityyppisiin allaslattioihin ja kahluualtaisiin. Lopuksi arviointiryhmä C on vaatimus veteen johtavista portaista tai ns. läpikulkualtaista.

KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ

Seinä- tai lattialaattojen valinta muodon ja värin mukaan on tietysti makuasia. Käytännön ja turvallisuusnäkökohtia ei kuitenkaan pidä jättää ostamatta. Muista siis myös: Parvekkeiden ja terassien lattialaatat altistuvat erityisen suurelle rasitukselle sään vaikutuksista (auringonvalo, lämpötilanvaihtelut, kosteus). Niiden tulee olla pakkasenkestäviä. Parvekkeet ja terassit ovat märkiä tiloja. Portaat voidaan peittää erilaisilla lattialaatoilla. Jalkavarmuus on erityisen tärkeää tässä. Portaat ovat aina kompastumisvaara, johon liittyy suuri liukastumisvaara. Laattakauppa tarjoaa sinulle kaikki työkalut, tarvikkeet ja tiedot, joita tarvitset lattialaattojen asentamiseen itse. Niiden laskeminen ei kuitenkaan usein ole täysin ongelmatonta maallikoille, etenkään kosteissa tiloissa ja portaissa. Siksi harkitse myös, haluatko kokeneen asiantuntijan tehtäväksi - VOB:n takuulla.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää

Mosafil-tiimisi